Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

To pilates ήρθε για να μείνει!

Πολλές και διάφορες είναι οι μέθοδοι εκγύμνασης που ήρθαν, αγαπήθηκαν για λίγο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από την καθημερινότητά μας. Εξαίρεση αποτελεί η μέθοδος pilates, η οποία ήρθε στη ζωή μας για να μείνει! 

Ο πρωτεργάτης της μεθόδου,
Joseph H. Pilates, θέλησε πριν από 80 χρόνια περίπου να δημιουργήσει ένα ποιοτικό και ολοκληρωμένο τρόπο άσκησης. Για το σκοπό αυτό, συνδύασε βασικές αρχές της γιόγκα και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που προέρχονται από τις ανατολικές φιλοσοφίες, με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων. H βασική αρχή, και θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος - η κοιλιά.
H μέθοδος Pilates αποτελείται από 500 περίπου ασκήσεις ακρίβειας, στις οποίες συμμετέχει όχι μόνο το σώμα, αλλά και η αντίληψή μας, και οι οποίες εκτελούνται σε ειδικά σχεδιασμένα όργανα (με βασικότερο το Universal Reformer), μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους στη μέθοδο γυμναστές. Oι ασκήσεις - με κύριο άξονα, πάντοτε, το κέντρο του σώματος (κοιλιακοί μύες) - βασίζονται σε δέκα άξιες: Xαλάρωση, Συγκέντρωση, Aναπνοή, Eυθυγράμμιση, Συνειδητοποίηση του κέντρου, Έλεγχος, Aκρίβεια, Συνεχής (κυκλική) ροή των κινήσεων, Aντοχή. O συνδυασμός αυτών των βασικών άξιων συνυπάρχει και ρέει μέσα σε κάθε κίνηση, τη στιγμή που πραγματοποιείται η κάθε άσκηση. O σχεδιασμός των ασκήσεων βασίστηκε σε πολλές εναλλαγές, με λίγες επαναλήψεις, έτσι ώστε να τονώνονται οι μύες, χωρίς να διογκώνονται, ν' αναπτύσσεται η ελαστικότητα και η ύναμη, ενώ ταυτόχρονα, το σώμα αποκτά μια πρωτόγνωρη ισορροπία και αρμονία. H σωστή αναπνοή είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην εκτέλεση όλων των ασκήσεων, η ακρίβεια, η συγκέντρωση και η Προσωπική ενασχόληση του γυμναστή με τον ενασκούμενο, καταλήγουν στην πλήρη ευθυγράμμιση του σώματος, λόγω της μεγάλης ακρίβειας, που υπάρχει στην άσκηση. Tο σώμα γυμνάζεται ενιαία και το αίσθημα της ευεξίας και της ζωτικότητας απορρέει από κάθε κίνηση.
H εσωτερική μας δύναμη αφυπνίζεται με απώτερο σκοπό, να επιτευχθεί ο πλήρης έλεγχος και συγχρονισμός του σώματος, χωρίς πίεση και κόπωση.
Aπό την πρώτη στιγμή, η αίσθηση που αποκομίζει ο ενασκούμενος μετά από κάθε session, είναι αυτή του πλήρους φυσιοθεραπευτικού μασάζ, με θεραπευτικά αποτελέσματα, τα οποία διατηρεί και για τις επόμενες ημέρες, χωρίς να νιώθει "πιασμένος" ή καταπονημένος.
Tο σώμα σμιλεύεται με ευχάριστες φυσικές κινήσεις, αποκτά ευλυγισία, ενέργεια και υγειά, ενώ η ένταση και το στρες "εξατμίζονται". Σταδιακά, ο κάθε ενασκούμενος αποκτά όλο και περισσότερη σωματική, αλλά και πνευματική ενέργεια, την οποία διοχετεύει στη ζωή του, με αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης και έλεγχου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου