Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η’ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΥΘΟ;


Τα debate ανάμεσα σε ψυχολόγους και νευρολόγους-ψυχιάτρους είναι πολλά. Οι μεν ψυχολόγοι είναι υπέρμαχοι της ψυχολογικής θεραπείας όπως η ψυχοθεραπεία), οι δε νευρολόγοι-ψυχίατροι συνήθως ακολουθούν το βιολογικό μοντέλο θεραπείας.
 
Ο άνθρωπος που κάποτε βρέθηκε στη μέση αυτού του debate, κατέχοντας και τις δύο ειδικότητες ήταν ο γνωστός σε όλους μας νευρολόγος-ψυχολόγος Sigmund Freud. Ο Freud, λοιπόν, αποφάνθηκε τότε πως οι συγκινησιακές διαταραχές-όπως λέγονταν- δεν μπορούν να θεραπευτούν μέσα από βιολογικές παρεμβάσεις, αλλά μέσα από την ανάλυση και το διάλογο. Ο τότε ψυχιατρικός κλάδος έσπευσε αμέσως να διαφωνήσει καθέτως έχοντας ως τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία μία ενδιαφέρουσα γκάμα βιολογικών παρεμβάσεων όπως το ηλεκτροσόκ, η λοβοτομή, ο ακρωτηριασμός, η ηλεκτρική καρέκλα, ο τεχνητός πνιγμός και άλλα βασανιστήρια που όπως ήταν φυσικό αποδείχτηκε αργότερα πως δεν έφεραν κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σήμερα, 1,5 αιώνα αργότερα, πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην επιστήμη των βιολογικών παρεμβάσεων; Είναι πράγματι αποδεδειγμένο πως η χημική ανισοροπία στον εγκέφαλο προκαλεί τις ψυχικές διαταραχές; Πόσο αξιόπιστα είναι τα φάρμακα που συνταγογραφούνται;  



1 σχόλιο: