Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΝΑΕΙ ΜΙΑ ΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ;

Η ερωτική απογοήτευση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, σε σημείο που γίνεται επώδυνη ενεργοποιώντας τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον σωματικό πόνο. 
Σύμφωνα με τον Ε. Σμιθ, επικεφαλή νευροψυχολόγο του πανεπιστημίου Κολούμπια, αυτό είναι μία απτή απόδειξη της συσχέτισης ψυχικού και σωματικού πόνου που όσο προχωρούν οι ιατρικές έρευνες, τόσο ανακαλύπτεται μία μεταξύ τους σχέση τόσο μεγάλη, που κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πριν λίγα χρόνια. 


Ταυτόχρονα, στο ίδιο πνεύμα, έχει αποδειχθεί από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ότι όσο πιο οδυνηρός είναι ένας χωρισμός τόσο περισσότερο πέφτει ο καρδιακός ρυθμός, φτάνοντας τόσο χαμηλές τιμές που η καρδιά σχεδόν σταματάει να χτυπάει. Η φράση "ραγισμένη καρδιά" φαίνεται πως έχει σχεδόν κυριολεκτική σημασία. 


Οι αρνητικές συνέπειες μίας ερωτικής απογοήτευσης στο νευρικό σύστημα είναι ήδη γνωστές, και μπορούν να προκαλέσουν από εμετό, αυπνίες, ανορεξία, μέχρι και αυτοκτονικό ιδεασμό ή κατάθλιψη. 


Απ'ότι φαίνεται, η "ψυχολογική" οντότητα της αγάπης μπορεί να είναι τόσο μεγάλη και δυνατή που επηρεάζει το σώμα σε τόσο μεγάλο βαθμό που χωρίς αυτή, κυριολεκτικά κινδυνεύουμε. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου