Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η ομορφιά είναι υποκειμενική ή αντικειμενική;


Πολλοί από εμάς θεωρούν πως η ομορφιά είναι μία υποκειμενική αίσθηση που εξαρτάται ολοκληρωτικά από την οπτική αντίληψη και το γούστο ενός παρατηρητή. Άλλωστε, η λαική ρήση, «ο έρωτας είναι τυφλός», δεν μπορεί να προέκυψε τυχαία.
Ταυτόχρονα, στη σύγχρονη πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί άνδρας που δεν αναστατώνεται στη θέα της Angelina Jolie ή γυναίκα που δεν θαυμάζει την ομορφιά του Brad Pitt. Συνεπώς, είναι λογικό να θεωρήσουμε πως η ομορφιά, πέρα από υποκειμενική, μπορεί να είναι και αντικειμενική! 



Κοινωνικοί ψυχολόγοι σε συνεργασία με μαθηματικούς ήρθαν να ταράξουν αυτή την πραγματικότητα καθώς οι νέες ανακαλύψεις δείχνουν ξεκάθαρα πως η ομορφιά, είτε αντικειμενική είτε υποκειμενική, είναι απλά μαθηματική. Φαίνεται πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αναλύει αλγοριθμικά τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου πριν τον θεωρήσει όμορφο, καθώς ο αλγόριθμος αυτός παρέχει πληροφορίες γονιμότητας, γενετικού υλικού και ψυχικής ισορροπίας. Πληροφορίες που οι άνθρωποι συλλέγουμε υποσυνείδητα πριν επιλέξουμε ή απορρίψουμε κάποιο σύντροφο. Τέτοιες έρευνες έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται αισθητικοί και πλαστικοί χειρουργοί, με ματαιόδοξο σκοπό – την τεχνητή κατασκευή ανθρώπων ακταμάχητης αισθητικής υπεροχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου