Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη και fitness


Η διαταραχή πανικού είναι μία ψυχική δυσλειτουργία που παρουσιάζεται σε ανθρώπους που βιώνουν έντονο άγχος, κατάθλιψη ή φοβίες. Τα μέγιστα συμπτώματα μίας κρίσης μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε ξαφνική λιποθυμία, αν και οι συνηθισμένες μορφές προκαλούν έντονη ζάλη, αίσθημα ασφυξίας και το συναίσθημα ότι κάποιος χάνει τον έλεγχο της σκέψης του. 

Παρόλο που μία κρίση πανικού δεν φέρει επιπτώσεις στη σωματική υγεία, έχει μεγάλο αντίκτυπο σε αυτόν που τη βιώνει καθώς το υποκειμενικό της βίωμα είναι ανυπόφορο. Μία κρίση πανικού δεν υποδηλώνει αναγκαία (σχεδόν ποτέ) πρόβλημα στη σωματική υγεία, όμως φαίνεται πως είναι αδιάρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος βιώνει έντονο στρες και το σωματοποιήσει μέσα από διάροιες ή εμετούς, φαίνεται πως παρουσιάζει μία μικρή αδυναμία στο πεπτικό του σύστημα και για αυτό είναι τόσο ευάλωτο απέναντι στο άγχος. 
Αν και οι κρίσεις πανικού σπάνια αντιμετωπίζονται χωρίς ψυχολογική βοήθεια από ειδικό, ένα από τα πρώτα πράγματα που αυτός θα συστήσει είναι η ήπια άσκηση για να τονωθεί το καρδιο-αναπνευστικό, έτσι ώστε να μπορεί το σώμα να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, που κανονικά θα οδηγούσαν σε μία κρίση πανικού. Η άσκηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τη θεραπεία για τις κρίσεις πανικού, όμως, είναι ένας πολύ υγιής τρόπος για να αρχίσει κάποιος να προετοιμάζει το σώμα του για περιόδους έντασης. Επίσης, μιας και οι κρίσεις πανικού οδηγούν πολλές φορές στην κατάθλιψη, ο ασκούμενος μέσα από τη γυμναστική- ειδικά την αεροβική- θα εκκρίνει αρκετή ενδορφίνη ώστε να καταπολεμήσει οποιαδήποτε διαταραχή στη διάθεση μπορεί να παρουσιαστεί, θα ανεβάσει την αίσθηση του ελέγχου στο σώμα του και θα παρέχει στον εαυτό του τη δράση ενός «φυσικού ναρκωτικού» που ορισμένες φορές δρα και ως ηρεμιστικό.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου