Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ - ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ


    Αυξήθηκαν τα κρούσματα νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο.
    Η συνεχής προβολή υποσιτισμένων προτύπων μέσα από τις τηλεοράσεις και τα περιοδικά έχει κάνει ένα μεγάλο ποσοστό των νεαρών παιδιών να μην τρέφονται σωστά και να έχουν διαστρεβλωμένη σωματική εικόνα. Συχνά καταφεύγουν στο να αποφεύγουν μανιωδώς το φαγητό, να προκαλούν εμετούς στους εαυτούς τους, ακόμα και να παίρνουν καθαρτικά ή διουρητικά για να αποβάλλουν τις τροφές που έχουν καταναλώσει. 

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εφήβων που το σκάνε από το σπίτι όταν θεωρήσουν πως οι οικογένειές τους μαγειρεύουν παχυντικά καθώς είναι συχνό να θεωρούν πως οι γονείς προσπαθούν με δόλο να τους παχύνουν.
     Σε μία έρευνα της Βρετανικής Παιδιατρικής Εταιρείας σε πληθυσμό 100,000 εφήβων, διαπιστώθηκε πως το 3,1% έπασχε από νευρική ανορεξία,  το 1,6% από νευρική βουλιμία και ένα τρομακτικό ποσοστό της τάξης του 14,3% έπασχε από κάποια άλλη διατροφική διαταραχή που δεν μπορούσε να οριστεί διαφορετικά. Επίσης ένα 19% έδειξε ψυχαναγκαστική αποφυγή στα παχυντικά φαγητά (που συχνά επιβάλλεται να καταναλώνονται από παιδιά νεαρής ηλικίας). Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι πως ενώ την προηγούμενη δεκαετία η ηλικία στην οποία άρχιζε να εκδηλώνεται κάποια διατροφική διαταραχή ήταν γύρω στα 14-16, πλέον υπολογίζεται πως ξεκινάει από τα 12 και 13 μόλις χρόνια.
     Το 50% των ατόμων αυτών νοσηλεύονται κάποια στιγμή στη ζωής τους. Από αυτούς, το 80% θα θεραπευτεί, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί να οδηγηθεί από πολύ άσχημες για τον οργανισμό συνέπειες, μέχρι και στον θάνατο.
     Σύμφωνα με μια συστηματική μελέτη του Scott Richards  γύρω από την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας παραμένει η ψυχοθεραπεία γνωσιακού-συμπεριφοριστικού τύπου.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου