Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ SITES ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΩΣ LIFE STYLE!

Ανορεξία και βουλιμία. Παθήσεις που συναντώνται συχνά στις μέρες μας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την πλήρη θεραπεία τους. Κόντρα όμως σε αυτήν την κοινή παραδοχή των επιστημόνων τίθενται ομάδες ανθρώπων, που κυρίως πάσχουν πάσχουν από αυτές τις παθήσεις και των οποίων οι... σοκαριστικές απόψεις παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη σύγχυση. Άγνοια ή μήπως δόλος; Δεν έχει καμία σημασία, αυτό που μετράει είναι πως το να επισκεφτεί μία τέτοια ιστοσελίδα ένα άτομο που πάσχει από ανορεξία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του.
 Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες δεν είναι ελληνικές, ωστόσο είναι γραμμένες στα Αγγλικά και στη χώρα μας η πλειονότητα των πολιτών έχει καλή γνώση της συγκεκριμένης γλώσσας. Επίσης, η εύρεση αυτών των σελίδων είναι πολύ εύκολη, ειδικά αν κάποιος έχει... προσωπικό λόγο να τις εντοπίσει.
Σκοπός αυτών των ιστοσελίδων, των οποίων δημιουργοί είναι κυρίως γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία (όχι πως δεν είναι δυνατόν και άνδρες να έχουν το ίδιο πρόβλημα), είναι οι πάσχοντες να νιώσουν... καλά με τον εαυτό τους! Είναι σα να παρέχουν στο "άρρωστο" άτομο... άσυλο., μέσα από το οποίο θα ενισχύσει την ψυχοπαθολογία του, ανακουφισμένο από τη στιγμή που θα ανακαλύψει πως δεν είναι μόνο του. 
Ένα συγκεκριμένο site μάλιστα παρέχει συμβουλές, ώστε το ανορεξικό άτομο να ξεχνιέται (!) όταν του έρθει η όρεξη να φάει, να του αποσπάται δηλαδή η προσοχή όταν πεινάσει. Ποιες είναι αυτές οι συμβουλές; Να πλύνει τα πιάτα, να σφουγγαρίσει το σπίτι και - φυσικά - να κάνει γυμναστική! Γυμναστική που θα το βοηθήσει να... διατηρήσει τα κιλά του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καλύτερη συμβουλή ώστε να μην έχει όρεξη για φαγητό είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού. Επίσης, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι συνταγές, οι οποίες είναι όλες με υλικά... 0% και σε απίστευτα μικρές ποσότητες. 
Για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους αυτές οι ομάδες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο και προωθούν την ανορεξία, φέρνουν συχνά ως παράδειγμα πολύ αδύνατα μοντέλα. Αγνοούν ωστόσο πως εδώ και αρκετό καιρό η βιομηχανία της μόδας έχει θέσει ως όριο συγκεκριμένα κιλά που θα πρέπει να ζυγίζει μία γυναίκα που εργάζεται ως μοντέλο, ακριβώς για να αποφευχθεί το φαινόμενο να αντιμετωπίσει πρόβλημα διαταραχής φαγητού.
Ήδη αυτές οι ομάδες ανθρώπων και οι ιστοσελίδες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο εξωτερικό από ειδικούς, οι οποίοι ζητούν να κλείσουν αμέσως, γιατί τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου