Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τρόποι για να καταπολεμήσετε το στρες;


Λογαριασμοί, χρέη, κίνηση στους δρόμους, deadlines, οικογένεια, παιδιά, σκυλιά, γατιά... Οι παράγοντες που μας δημιουργούν στρες και άγχος είναι πολλοί και δυστυχώς τους συναντάμε καθημερινά, δε λείπουν ποτέ!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στρες είναι το αποτέλεσμα της δράσης στρεσογόνων παραγόντων. Oι στρεσογόνοι παράγοντες στο περιβάλλον ταξινομούνται σε φυσικούς-χημικούς και κοινωνικούς-ψυχολογικούς. Στη δεύτερη κατηγορία, σημαντικό ρόλο παίζουν ορισμένα κρίσιμα γεγονότα, όπως ο θάνατος συγγενούς, το διαζύγιο, η φυλάκιση, η σοβαρή ασθένεια, η απώλεια της δουλειάς και η μετακίνηση. Στους ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες περιλαμβάνονται επίσης οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η απομόνωση. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως όπου το άγχος εμφανίζεται δίχως κανένα ιδιαίτερο λόγο. Η αίσθηση του φόβου ή της ανησυχίας υπάρχει και μάλιστα γίνεται ιδιαιτέρως ενοχλητικό αίσθημα όταν διαρκεί μεγάλο διάστημα και δεν μπορεί να εντοπιστεί η αιτία της. 
Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να καταπολεμήσουμε το στρες και ό,τι αυτό συνεπάγεται (πονοκεφάλους, ταχυκαρδίες, αυξημένη πίεση). Απλώς, για μία ακόμη φορά χρειάζεται να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε πράγματα για μας. 
1)Τα διάφορα αθλήματα που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τέννις, κολύμπι), οι πολεμικές τέχνες, η yoga, είναι οι καλύτεροι τρόποι ώστε να αποβάλλουμε το στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Με την άσκηση, αυξάνεται η ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό, ενώ εκρύεται από το σώμα μας ενδορφίνη, ουσία που μας κάνει να νιώθουμε όμορφά και υγιέστεροι. 
2) Σταματήστε επιτέλους να... στριφογυρίζετε στο κρεβάτι, σκεπτόμενοι τη μέρα που πέρασε και τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει καλύτερα. Χωρίς καμία αμφιβολία, η έλλειψη ύπνου θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα. Σημαντικός παράγοντας για καλύτερο ύπνο είναι φυσικά η άσκηση του σώματος.
3) Το στρες μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει πρόσβλημα και στην καθημερινή μας διατροφή, η οποία θα βρεθεί σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να τρώμε σωστά και υγιεινά, πολλά μικρά γεύματα και πολύ νερό. 
4) Τέλος, σημαντικός παράγοντας στο να αποβάλλουμε το στρες από τον οργανισμό είναι η οργάνωση. Μην αφήνετε τίποτα την τελευταία στιγμή, προσπαθείστε να είστε μεθοδικοί και οργανωτικοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου