Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τι θα κάνω με το "σωσίβιο";


Ένα φιλαράκι στο γυμναστήριο έχει πάθει... ψύχωση με το σωσίβιό του και έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να το εξαφανίσει. Μου εξηγεί ότι του έχουν πει πως το να χάσεις το σωσίβιο γύρω από την κοιλιά είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να καταφέρει ένας ασκούμενος και πως οι κοιλιακοί μύες είναι σχεδόν ακατόρθωτο να γυμναστούν, σε σχέση με τους υπόλοιπους μυς του σώματος. Όσες φορές τον έχω δει λοιπόν στο χώρο, κάνει κοιλιακούς. Σούπερ σετ, υπερβολικά πολλές επαναλήψεις. Ασκήσεις για ορθό κοιλιακό, ασκήσεις για έσω και έξω λοξό. Μιλάμε, για πολλούς κοιλιακούς. Και ειλικρινά, δεν το έχω δει ούτε μία φορά στο διάδρομο.


Τί κάνει λάθος ο φίλος μου; Σχεδόν τα πάντα! Καταρχάς, κυκλοφορεί ένας μύθος πως οι ασκήσεις για κοιλιακούς αποβάλλουν το λίπος από το σώμα μας. Δεν ισχύει. Με το να γυμνάζουμε τους κοιλιακούς μας είναι σίγουρο πως θα τους δυναμώσουμε και όσο πιο πολλές επαναλήψεις εκτελεί ένας ασκούμενος, τόσο πιο δυνατή κοιλιά θα καταφέρει να έχει. Η επίπεδη κοιλιά ωστόσο και η εξαφάνιση του σωσιβίου δεν έχουν να κάνουν με το πόσες επαναλήψεις κοιλιακών θα κάνει ο ασκούμενος αλλά με το πόσο συχνά κάνει αερόβια άσκηση. Εννοείται πως πρέπει να γυμναστούν οι μύες της κοιλιάς, ωστόσο μόνο έτσι δε θα υπάρξει αποτέλεσμα. Γράμμωση χωρίς καμία υποψία σωσιβίου γύρω από τη μέση, επιτυγχάνεται μόνο όταν τα επίπεδα λίπους σε όλο το σώμα μειωθούν στο ελάχιστο. Τρέξιμο στο διάδρομο, αερόμπικ, κολύμπι, ποδήλατο. Μετά από αυτά, βοηθητικά μπορεί ο ασκούμενος να κάνει και ασκήσεις κοιλιακών. Και επίσης, οι μυς των κοιλιακών δεν έχουν καμία διαφορά με τους υπόλοιπους μύες του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν κι αυτοί ξεκούραση, όπως θέλουν οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι. Είναι λοιπόν ένα κομμάτι του παζλ σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και όχι μυς που μπορούμε να γυμνάζουμε συνεχώς, ούτε να κάνουμε περισσότερες επαναλήψεις. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.
Φυσικά, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη διατροφή. Ειδικά στην περίπτωση που επιθυμείτε να έχετε επίπεδη κοιλιά, δε μπορείτε να αποφύγετε τους περιορισμούς στα θερμιδογόνα τρόφιμα. Τα γλυκά, τα τηγανιτά και οι μεγάλες ποσότητες λαδιού πρέπει να πάνε... στην άκρη για όσο διάστημα προσπαθείτε να ελαττώσετε το λίπος στην κοιλιακή χώρα. Διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και πολλά γεύματα μέσα στη μέρα, η συνταγή για την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου