Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Χάπι κατά της υψοφοβίας!

Ένα χάπι που περιέχει την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόβο τους για τα ύψη, σύμφωνα με μία νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.
Η ορμόνη, που αποτελεί μέρος του αρχαίου μηχανισμού «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους, φαίνεται παραδόξως να κάνει τον εγκέφαλο πιο ικανό να επαναπρογραμματίζεται και να καταπολεμά τις χρόνιες φοβίες του, ακόμα και σε μόνιμη βάση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Ντομινίκ Ντε Κερβέν του τμήματος Ψυχολογίας και της Ψυχιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου της Βασιλείας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Science», το «New Scientist» και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», έκαναν τεστ σε 40 ασθενείς με ακροφοβία, που φοβούνται να σταθούν στην άκρη ψηλών τόπων, όπως οι γκρεμοί και οι ταράτσες (η διαταραχή είναι διαφορετική από τον απλό ίλιγγο).
Η ακροφοβία μπορεί να αναγκάσει ορισμένους ανθρώπους να πέσουν στα τέσσερα, λόγω πανικού, ενώ μερικοί που πάσχουν από αυτή τη φοβία, μπορεί να καταφύγουν σε ακραίες επιλογές, όπως το να μην πετούν με αεροπλάνο, να μη διασχίζουν μία γέφυρα, να μην μπαίνουν σε ανελκυστήρες κτιρίων κ.α.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου