Υπάρχουν δάκρια χαράς, δάκρια λύπης, δάκρια θυμού και δάκρια συγκίνησης. Οι γυναίκες έχουν γεννηθεί μέσα σε έναν κόσμο όπου η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων τους μέσα από το κλάμα είναι επιτρεπτή, σε αντίθεση με τους άνδρες που είναι πιο άτυχοι.
Οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει κατά πολύ τη λειτουργία του κλάματος και έχουν καταλήξει σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα που εξηγούν την παρουσία των δακρίων.
Πρώτον, το κλάμα καθαρίζει τα μάτια, ενώ ταυτόχρονα καλεί σε βοήθεια τους ανθρώπους που θα το αντιληφθούν. Μέχρι και σήμερα είναι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε να μείνει απαθής απέναντι στο κλάμα κάποιου. Είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να κάνουμε κάτι για να εξαφανίσουμε τα δάκρια από τα πρόσωπα των ανθρώπων, να τους φροντίσουμε ως γονείς, συγγενείς ή φίλοι.
Πέρα από αυτές τις προφανείς λειτουργίες των δακρίων, το μυστήριο του κλάματος δεν έμεινε ποτέ ανεξερεύνητο. Ενώ η βιολογική του προέλευση είχε εξηγηθεί, οι ψυχολόγοι μέχρι σήμερα δεν ήξεραν γιατί το κλάμα προάγει την ανακούφιση στον πόνο. Γιατί όταν κλαίμε αισθανόμαστε καλύτερα, παρόλο που η αρχική αιτία του κλάματος παραμένει αναλοίωτη;
Οι βιψυχολόγοι που εξέτασαν τη χημική σύσταση των δακρίων ανακάλυψαν πως πέρα από πρωτείνες, ορμόνες και νερό, περιέχουν ενδορφίνη. Ένα φυσικό ηρεμιστικό-αντικαταθλιπτικό που ηρεμεί και γλυκαίνει το ερέθισμα του πόνου που δημιούργησε αυτά τα δάκρια. Έτσι, τα δάκρια βοηθούν σημαντικά στο να αποφορτιστεί ένας άνθρωπος και να μικρύνει το βάθος του πόνου που βιώνει. Την ίδια στιγμή, μας προσφέρει μια καλύτερη οπτική γωνία των πραγμάτων που μας βοηθάει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας πιο αποτελεσματικά και με πιο υγιή τρόπο.
Αν αισθάνεστε την παραμικρή επιθυμία να κλάψετε, είτε άνδρες είτε γυναίκες, κάντε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον πως τα δάκρια θα λειτουργήσουν όπως οι υαλοκαθαριστήρες ενός αυτοκινήτου. Θα φέρουν την «κάθαρση» και ταυτόχρονα θα σας χαρίσουν μια πιο υγιή εικόνα του προβλήματος που χρειάζεται επίλυση.
Oi antres DEN klaine!
ΑπάντησηΔιαγραφή