Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΝΕΙΡΑ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ; - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;

Η επιστημονική μελέτη των ονείρων ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια της ψυχανάλυσης. Παρόλα αυτά, από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο να εξηγήσει κάποιος με απόλυτη ακρίβεια γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου μας ο εγκέφαλός μας δημιουργεί και επεξεργάζεται φαντασιακές ιστορίες, εικόνες και συναισθήματα.



Η κυρίαρχη άποψη των ψυχολόγων είναι πως τα όνειρα είναι ένας βιολογικός μηχανισμός που απαλλάσσει των εγκέφαλο από το ηλεκτρικό φορτίο που παράγει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δημιουργεί εικόνες μέσα από το REM (rapid eye movement) και η διάθεση, οι πεποιθήσεις, τα συναισθήματα, οι φοβίες και οι "απαγορευμένες" επιθυμίες κάποιου ενσαρκώνονται μέσα σε κάποια ιστορία που κατασκευάζει ασυνείδητα. Μία ιστορία που μπορεί να μην έχει κανένα λογικό νόημα. Μέσα από αυτή την επεξεργασία, σε ασυνείδητο επίπεδο μαθαίνουμε πως να διαχειριζόμαστε τέτοια γεγονότα και είμαστε πιο προετοιμασμένοι όταν οι εφιάλτες μας ή οι επιθυμίες μας γίνουν πραγματικότητα. Γι'αυτό μάλιστα πολλές φορές όταν επαναλαμβάνεται κάτι στη ζωή θεωρούμε πως το όνειρο που είδαμε είναι προφητικό ενώ στην ουσία το ονειρευτήκαμε επειδή υπήρχαν λογικά επιχειρήματα για τη γένεση του. 
Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που είδε κάποιος στον ύπνο του τη γιαγιά του να πεθαίνει και πολύ σύντομα αυτό συνέβη και στην πραγματικότητα, κάτι που τον έκανε να θεωρήσει πως το όνειρό του ήταν προφητικό. Σε ασυνείδητο επίπεδο, το άτομο που είχε το όνειρο γνώριζε πως η γιαγιά του ήταν ηλικιωμένη, άρα πιο ευάλωτη απέναντι στο θάνατο, πιθανότατα είχε συλλέξει και πάλι ασυνείδητα κάποια πληροφορία που πρόδιδε πως η υγεία της έχει χειροτερέψει και επειδή δεν ήθελε να επεξεργαστεί συνειδητά αυτή την πληροφορία λόγω άρνησης, απώθηση ή άλλων αμυντικών μηχανισμών, αυτό εκφράστηκε μέσα από ένα όνειρο. 
Όπως καταλαβαίνουμε, οι πιθανότητες το όνειρο αυτό να γίνει πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι επιστήμονες δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν την θεώρηση της προφητικότητας των ονείρων και έχουν παραθέσει μία ακόμη εξήγηση. Την εξήγηση του domino. 
Αν για παράδειγμα δείτε στον ύπνο σας ένα εφιαλτικό όνειρο και ξυπνήσετε με αρνητική διάθεση αυτό ίσως σας κάνει πιο νευρικούς στην οδήγηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιο ατύχημα και ίσως αργήσετε στη δουλειά. Όταν φτάσετε, ο προϊστάμενος θα σας κάνει παρατήρηση και εσείς εκνευρισμένοι του μιλήσετε άσχημα με αποτέλεσμα να χάσετε τη δουλειά σας. Αυτό δε σημαίνει πως το όνειρο που είδατε είναι προφητικό, απλούστατα αφήσατε το όνειρο να σας χαλάσει τη μέρα.   
   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου