Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Επίδειξη... δύναμης


Τι σας έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούτε για προπόνηση δύναμης; Μήπως ένας ιδιαίτερα μυώδης άνδρας, που φοράει μία πολύ στενή μπλούζα χωρίς υποψία από μανίκι, η οποία γράφει στο στήθος ατάκα τύπου "οι αληθινοί άντρες σηκώνουν όλο το γυμναστήριο, μαζί με το προσωπικό";

Καταρχάς, μαγκιά του! Ο συγκεκριμένος τύπος έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπήρξε αφοσιωμένος απόλυτα στο στόχο του, για να μπορεί τώρα να απολαμβάνει τα οφέλη και να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Πέραν αυτού, η προπόνηση δύναμης (strength training) είναι ένας από τους καλύτερους - αν όχι ο καλύτερος - τρόπους για ένα μέσο άνθρωπο να μειώσει το βάρος του και να μετατρέψει το σώμα του σε "μηχανή" καψίματος λίπους. Οπότε, η προπόνηση αυτή δεν είναι μόνο για σούπερ αθλητές που καταναλώνουν τρεις ώρες την ημέρα στο γυμναστήριο και πολλές φορές πληρώνονται για αυτό.
Οι στατιστικές αναφέρουν πως ένα καλό πρόγραμμα ασκήσεων δύναμης μπορεί να "φέρει" αποτελέσματα μέσα σε 90 ημέρες. Το θέμα όμως είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς τα παρατάμε πολύ πριν δούμε τα αποτελέσματα για τα οποία αρχίσαμε την προπόνηση. Γιατί να συμβαίνει αυτό;
Πρώτο και τεράστιο λάθος είναι ότι στο γυμναστήριο προσπαθούμε να μιμηθούμε αυτούς που ήταν εκεί πολύ πριν από εμάς και έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη. Οκ, είδατε κάποιον που ήταν δίπλα σας, ο οποίος έκανε 20
push - ups με το ένα χέρι ή μία κοπέλα που έκανε 50 επαναλήψεις καθίσματα με μπάρα. ΔΕΝ χρειάζεται να το κάνετε και εσείς, γιατί πρώτον δε θα τα καταφέρετε και δεύτερον θα απογοητευθείτε. Ξεκινήστε την προπόνησή σας χρησιμοποιώντας κιλά τα οποία μπορείτε να "αντιμετωπίσετε". Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε αν τα κιλά που σηκώνετε είναι σωστά, είναι να νιώσετε πως δυσκολεύεστε - σε οποιαδήποτε άσκηση - στις τελευταίες τρεις επαναλήψεις του τρίτου σετ των δέκα επαναλήψεων. Αν εκεί σηκώνετε εύκολα το βάρος, πάρτε μεγαλύτερα βαράκια, ένα με δύο κιλά.
Ακόμη ένα λάθος, η συνηθισμένη άτάκα "από έδώ και πέρα θα πηγάινω κάθε μέρα γυμναστήριο"! Αυτό δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η προπόνηση δύναμης θα πρέπει να έιναι στοχευμένη και να γίνεται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες ημέρες, βρείτε ένα σπορ που σας αρέσει και κρατήστε με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας "ζεστό".
Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν πως θα πρέπει να αλλάζουμε το πρόγραμμα γυμναστικής μας κάθε μήνα. Εσείς κάθε πότε το αλλάζετε; Τι μπορεί να συμβεί αν δεν το αλλάζετε ποτέ; Καταρχάς, θα βαρεθείτε. Η μονοτονία δεν ήταν ποτέ συνταγή για επιτυχία. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως πρέπει να πιέζουμε το σώμα μας να ξεπερνά τα όρια του και - αν το πρόγραμμα μένει το ίδιο - θα συνηθίσει στις ασκήσεις και δε θα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την εκπλήρωση του προγράμματος.
Τέλος, σε περίπτωση που γυμνάζεστε αλλά δε βλέπετε αποτελέσματα, μην το βάλετε κάτω! Το πιο εύκολο είναι να πετάξετε "λευκή πετσέτα". Είστε στο σωστό δρόμο, ωστόσο χρειάζεστε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα και να δείτε επιτέλους τα πολυπόθητα αποτελέσματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου